Servo Motor Nedir? 03NİS
Servo Motor Nedir?

Servo Motor Nedir?

Servo motor bir mekanizmanın performansını etkileyebilecek hataları geri bildirim sinyalleri yardımı ile kısa zaman aralığında hataları kontrol eden ve bu hataları engelleyen bir DC motor çeşidi dir. Servo motor dönüş yönünün belirli açılarda dönmesinin istenilen uygulama alanlarında tercih edilir.
Servo motorlar bazı uygulama alanlarında motorun yüksek hızlarda sürekli dönmesinin istenmediği ve belirli aralıklar ve açılarda pozisyon almalar da kullanılır. En çok kullanılan uygulama alanı robot teknolojisi dir. Servo motorlar içinde bulunan AC, DC ve step motor bulunmakta dır; ve bazen servo motorlar step motorlarla karıştırılabilir. Bu iki motoru bir birinden nasıl ayırabiliriz?

Step motorlardan tek kablo grubu çıkar. Servo motorlardan ise iki kablo grubu çıkmaktadır. Bu kablo gruplarından biri enerji kablosu diğer kablo grubu ise sinyal kablosudur. Sinyal kabloları enkoder kabloları dır. Soketlerde ise ince pim ler bulunan soket enkoder kalın pimlerin buluduğu soket ise enerji besleme grubudur. Servo motorları kontrol etmek için servo sürücülere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sürücüler sayesinde servo dan gelen sinyaller ile hareketini ve hızını kontrol eder. Servo motor çeşitleri AC VE DC olarak iki çeşit dir.

Servo motorun miline bağlı bir enkoder vardır. Bu enkoder servo’ nun dönüş yönünü, hızını ve dönüş açısını sürekli kontrol etmek için servo sürücüsüne sinyal gönderir ve sürücüye gelen sinyallere göre servo motora komut verir ve Geri besleme sinyali ile kontrol edilir. Normal servo motorlar 0 ile 180 derece arasında açısal hareketleri kontrol eder.

Servo Motor Nedir? Çalışma Prensibi

Websitemize Hoşgeldiniz

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile rahatlıkla irtibat sağlayabilirsiniz.